החזר מס
תוכן העניינים
- 1 החזר מס: מידע חיוני
- 2 האם מגיע לי החזר מס?
- 3 הטפסים הרלוונטיים להגשת בקשה להחזר מס?
- 4 איך מגישים בקשה להחזר מס?
- 5 החזר מס לשכירים
- 6 החזר מס לעצמאים
- 7 תוך כמה זמן מקבלים החזר מס?
- 8 טיפים למגישי בקשה להחזר מס
- 9 עבודה כשכירים למשך חלק מסוים מהשנה
- 10 שינויים במצב משפחתי במהלך שנת המס
- 11 תרומות
- 12 טעויות בחישוב מס
- 13 שינוי מקום מגורים
בעידן המודרני, כמו בכל מדינה מתפתחת, על התושבים והאזרחים בה לשלם מיסים. בישראל בפרט, אנו משלמים מיסים רבים, שמאפשרים את תקינותה והתפתחותה של המדינה, אך גם לוקחים מאיתנו לא מעט כסף חשוב. בשל האופן בו המיסים השונים נגבים, שהוא לעיתים רובוסטי, ולעיתים מסתמך על פרמטרים גנריים כמו מדרגות הכנסה, נקודות זכות, גילאים וכדומה, נוצרים לא פעם מקרים בהם אדם משלם מס גבוה יותר מאשר הוא היה אמור לשלם בהתאם לחוק. לכן, לשכירים ולעצמאים ישנה האפשרות להגיש בקשה להחזר מס. רבים מהשכירים והעצמאים כלל אינם מודעים לאפשרות חשובה זו, על אף שהחזר המס הוא כלי משמעותי שיכול להחזיר לכם סכומים גדולים. לכן, חשוב לדעת להשתמש בו כראוי וכהלכה, כדי להצליח להפיק ממנו את המיטב ואת המירב האפשרי, ובעצם- לקבל את המגיע לכם.
החזר מס: מידע חיוני
משום ששיטת המס הישראלית נוטה לגביית יתר מאשר לגביית חסר, ישנו סיכוי גבוה שתמצאו את עצמכם חלק מהקבוצה הגדולה של זכאים להחזרי מס. סיבות נפוצות לזכאות להחזרי מס יכולות להיות גם מילוי חסר או לא נכון של פרטים בטופס 101 על ידי העובד, או לחלופין פרטים לא מעודכנים, שמשפיעים על הסכום אותו אתם חייבים לשלם כמס, כתלות בזכאות לפטורים או הקלות שונות. בנוסף, שינוי של מקום עבודה במהלך השנה, ירידה או עלייה בשכר ואי רציפות בעבודה (חופשה ללא תשלום לדוגמא) יכולים גם הם להיות סיבות המשפיעות על הסיכוי לזכאות להחזרי מס. עם זאת, חשוב לציין כי את החזר המס ניתן לבקש רק על 6 השנים שקדמו להגשת הבקשה החל מסוף שנת המס הרלוונטית נשוא בקשת ההחזר. כלומר, השנה לא ניתן לבקש בקשות להחזר מס על שנות המס שקודמות ל2015, כולל.
האם מגיע לי החזר מס?
פרט חשוב להבין הוא, שרק בסוף שנת המס, ניתן לדעת בבירור מה הייתה ההכנסה השנתית החייבת במס, ולכן את הבקשה ניתן להגיש רק לאחר בירור הנתונים, שהם בעיקרם ההכנסה החייבת במס, והזכאות להטבות מס. ככל שיהא הפרש בין הסכום ששולם לבין הסכום החייב במס, כשהראשון גבוה יותר, תהיו זכאים להחזר מס. את הבדיקה לזכאות ניתן כמובן לעשות דרך שלל אתרים המציעים בדיקות חינמיות וגם כאלו שבעלות, כשההבדל בניהן יכול להיות לעיתים רב, וגם התוצאות יכולות להשתנות. עומק הבדיקה וכמות הפרטים ישפיעו על כמות ה"הפרשים" שאנו רוצים למצוא. ככל שנמצא הפרשים רבים יותר בין הסכום שאותו הייתם אמורים לשלם לבין זה ששילמתם, לטובת השני, הרי שתהיו זכאים להחזר מס על הסכום ששילמתם. בנוסף, ניתן לבצע את החישוב בעצמכם, אך הדבר דורש מיומנות רבה ותשומת לב לפרטים הקטנים.
הטפסים הרלוונטיים להגשת בקשה להחזר מס?
על מנת שבקשתכם תטופל ותתקבל כהלכה, יש לדאוג להגיש אותה עם המסמכים והטפסים הנכונים, תוך הקפדה על דיוק הפרטים הרלוונטיים. כידוע, הביורוקרטיה המודרנית יכולה להיות קפדנית ו"כואבת" מאד לעיתים. הטפסים הרלוונטיים שעליכם להגיש הם:
- טופס 135 – מדובר בטופס מקוצר, שמשמש באופן ייעודי לשם הגשת בקשות להחזר מס. הטופס מיועד לשכירים שלא חייבים להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה. עם זאת, מי שעובד ויש לו הכנסות נוספות מחו"ל; חבר קיבוץ שיתופי; עצמאי שמירב הכנסותיו נובעות מעסק; מי שהוא בפועל בעל שליטה בחברה או בתאגיד, לא יוכל להשתמש בטופס מקוצר זה לשם בקשת החזר המס.
- טפסי 106 – ממעסיקים קודמים, או ממשלמי קצבאות שונות. חשוב להביא את כל טפסי ה106 הרלוונטיים.
- טופס 161 – שעניינו עובדים שפוטרו או פרשו בשנת המס הרלוונטית מהעבודה שלהם.
- אישורים מהבנק – אישורים רלוונטיים מהבנק על הכנסות המגיעות מריביות מתוכניות חיסכון או פיקדונות, ו/או מרווחים. וריביות מניירות ערך (במקרה האחרון, מדובר בטופס 867).
- הכנסה של בני או בנות זוג – אישורים על הכנסות של מגיש הבקשה ובני או בנות זוגו, מכל מקורות ההכנסה.
- אישורים על פגיעה בעבודה, אישורי תקבולי מילואים, אישורים על תקבולים מהמוסד לביטוח לאומי ובכללם אישורים על דמי אבטלה.
- טפסי 806 – (857) על הכנסות המגיעות ממשלמים אחרים, שאינם מגיש הבקשה.
- ניהול חשבון ופרטי בנק – אישור ניהול חשבון ופרטי חשבון בנק או צילום של שיק. פרטים אלו יהיו רלוונטים במידה ויאושר החזר מס.
יש לצרף אישורים המעידים על זכאות להטבות מס. חשוב לוודא את זכאותכם ואת מהימנות המסמכים המצורפים ויש לכך השפעה מכרעת על הבקשה. אישורים כאלו יכול שיהיו:
- פטור מס הכנסה (למי שזכאי) – אישור על פטור ממס הכנסה, למי שזכאי לכך (סעיף 9(5) לפקודת מס הכנסה, ובכללם: נכים; עיוורים; מי שנקבעה נכותו לפי חוק נכי המלחמה בנאצים או חוק נכי רדיפות הנאצים; מי שנקבעה נכותו לפי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה; לנפגעי גזזת ועוד. יש לבחון את הזכאות בהתאם. למפורט בסעיף).
- טופס 127– אישורים על סיום שירות צבאי, שירות אזרחי או שירות לאומי כדין.
- טופס 119– אישור על לימודי מקצוע או לימודים אקדמיים.
- אישור מרשות מקומית במקרה של מגורים ביישוב המזכה בהקלות מס.
- אישור מס שנתי מחברות ביטוח או מקופות גמל, על תשלומים לקופות הגמל לקצבאות שונות.
- אישורים על תשלומים לביטוחי חיים או לביטוחי אובדן כושר עבודה.
- אישורים המעידים על מעמד "עולה חדש" או "תושב חוזר".
איך מגישים בקשה להחזר מס?
בהמשך לכל המפורט מעלה, לאחר שאיגדתם ואספתם את כל הטפסים, מילאתם ווידאתם את זכאותכם להחזר המס, תידרשו להגיש את הבקשה. לשם כך, עליכם לברר באתר רשות המיסים היכן נמצאת לשכת פקיד השומה של אזור מגוריכם, ולהגיש אליה את הבקשה להחזר מס. חשוב להדגיש, כי את הטפסים יש למסור באופן פיזי בלשכת פקיד השומה, ואף את העובדה כי לכל תושב ישנה לשכה מסוימת אליה הוא משויך, בהתאם לכתובת המגורים המעודכנת שלו במשרד הפנים. רק ללשכה אליה אתם משויכים- תוכלו להגיש את טפסי הבקשה להחזר מס. עם זאת, ניתן להגיש בקשות להחזר מס דרך אתרים רבים, המציעים שירותי אונליין לשם הגשת הבקשה, שמציעים ליווי משלב בדיקת הזכאות, עובר בשלב מילוי הטפסים, דרך שלב ההגשה, ועד לשלב קבלת ההחזר.
החזר מס לשכירים
מדי חודש בחודשו אתם מקבלים את תלוש המשכורת שלכם. בתלוש המשכורת ישנה תוצאת חישוב השכר, שבוצעה על ידי האחראים על השכר בחברה- מדור השכר. אותו שכר מועבר מהחברה לחשבון הבנק שלכם באופן ישיר, וכך אתם ממשיכים בכל חודש. רובנו הגדול, לא עוצר לבדוק את מרכיבי תלוש השכר לעומק, את נכונותם ואת היכולת להשפיע עליהם. כלל, השכר הבסיסי מחולק לכמה חלקים.
בתלוש השכר מופיע שכר הברוטו שלכם. הסכום המופיע כשכר הברוטו כולל בתוכו גם הטבות הנלוות לשכרכם הניתנות על ידי מקום העבודה שלכם, ומדובר בשכר לפני ניכויים. לאחר מכן, מופחתים משכרכם ניכויי חובה- שהם ניכויים שעליכם לשלם על פי חוק. מדובר בסכומי מס הכנסה, מס בריאות, הפרשה לפנסיה, ביטוח לאומי ואף ניכויי רשות כמו הפרשה לקופת גמל- הכל בהתאם למסוכם ביניכם לבין המעסיק שלכם (אלו תנאים המופיעים בחוזה ההעסקה שלכם). לאחר הניכויים הללו, שכר הברוטו הופך לשכר הנטו. כלומר, השכר אותו אתם מקבלים לחשבון הבנק שלכם בפועל. חשוב להבין שגם הטבות המס שאליהן אתם זכאים באות לידי ביטוי בחישוב שכר הנטו שלכם, אך לא תמיד כלל הזכויות וההטבות ממוצות, לעיתים מחוסר ידיעה ולעיתים מסיבות ביורוקרטיות.
כפי שציינו מעלה, חישוב המס מתבצע בסוף שנת המס, כחישוב שנתי בהתבסס על ההכנסות השנתיות. עם זאת, ההפרשה למס נעשית על בסיס חודשי, ולכן בסוף השנה, סביר שייווצרו פערים בין הסכום ששולם לבין הסכום שהיה עליכם לשלם בפועל. אם הסכום ששילמתם גבוה מהסכום אותו היה עליכם לשלם- אתם זכאים להחזר מס. כמו כן, אם ישנה זכאות להטבת מס שמשפיעה על הסכום אותו הייתם צריכים לשלם, ולכן נוצר פער, גם אז תהיו זכאים להטבת מס.
שכירים, בניגוד לעצמאים, לא חייבים להגיש דו"ח למס הכנסה בסוף כל שנה. אולם, אם אתם כשכירים מעוניינים במיצוי זכויותיכם ובמיצוי הטבות המס להן אתם זכאים- עליכם להגיש את דו"ח מס ההכנסה השנתי- והוא יהווה מבחינתכם בקשה להחזר מס.
באותו דו"ח שנתי, עליכם לפרט את מקורות ההכנסה השונים שלכם, ולפרט גם על הוצאותיכם, הטבות המס להן אתם זכאים, פטורים ממס, סכומים המנוכים מההכנסה וקיזוזי מס. כך, תקבלו בעצם את ההכנסה החייבת במס שלכם. זהו הסכום לפיו יש לחשב את מס ההכנסה. את חישוב המס מבצעים בהתאם למדרגת המס הרלוונטית, שמשתנה בהתאם לגובה ההכנסה החייבת במס שלכם, למצב המשפחתי, לנקודות הזכות שלכם והטבות המס שלכם. אם תאושר לכם הבקשה להחזר מס, לאחר שהצגתם פער בין הסכום אותו היה עליכם לשלם לבין הסכום אותו שילמתם בפועל במהלך השנה, ההפרש יועבר לחשבון הבנק שלכם באופן ישיר- בתוספת הצמדה וריבית.
החזר מס לעצמאים
גם מי שאינו שכיר יכול להנות מהחזר מס במידה והוא זכאי לכך. המצב עם עצמאים הוא מעט שונה, וההבדלים באים לידי ביטוי גם באופן הגשת הבקשה וגם בסיבות להיווצרות הפער הרלוונטי שבגינו יש זכאות להחזר מס. עם זאת, כשמדובר בהחזרי מס לעצמאים, אחריות גדולה ורבה יותר מוטלת על העצמאי- בתור מי שמגיש את הדו"ח השנתי בסוף שנת המס.
בתחילת שנת המס, על כל עצמאי לשלם "מקדמת מס", כלומר תשלום בגין כל חודש עבודה, בעזרת פנקס המקדמות שהוא מקבל בכל תחילת שנת מס. הרעיון הוא לשלם את המס הצפוי מההכנסה העתידית, ובפועל בסוף שנת המס, לאחר הגשת הדו"ח השנתי, מתבצע קיזוז במידה וישנם הבדלים. הבדלים אלו אמורים להיות לא גבוהים, ויכולים להיווצר מחודשים רווחיים יותר או פחות בשנת העבודה, בניגוד לשכירים שמרווחים משכורת קבועה מדי חודש. לאורך השנה, החודשים הרווחיים ואלו שפחות אמורים "לקזז" אחד את השני כך שהממוצע יהיה יחסית דומה לממוצע הצפוי, וכך הפערים בין המקדמה המשולמת לזו שהייתה צריכה להיות משולמת (כתלות בהכנסה החייבת במס) הינם לא גבוהים באופן יחסי. חריגה, לחיוב או לשלילה, מהממוצע הצפוי שלפיו חושבה מקדמת תשלום המס, תגרור חיובים נוספים או החזרים, בהתאמה.
בנוסף, לעצמאים ישנה האפשרות להצהיר על הוצאות מסוימות כ"הוצאה מוכרת", הוצאה שמנוכה מגובה ההכנסות, כך שגובה ההכנסה החייבת במס- קטן, וכפועל יוצא, הסכום לתשלום כמס, קטן גם הוא.
עם זאת, אלו לא המקרים היחידים בהם אתם תהיו זכאים להחזרי מס בתור עצמאיים. עד כה עסקנו בפערים בהכנסה החייבת במס. סיבות נוספות לזכאות להחזרי מס יכולות להיות שייכות לשיעור החיוב במס, ולא לגובה סכום ההכנסה. סיבות נוספות יכולות להיות שינוי במצב המשפחתי, ילדים צעירים שנולדו לאחרונה, נכות שנקבעה או שלא נרשמה כהלכה ועוד. סיבות אלו יכולות לזכות אתכם בהטבות או הקלות מס, שישפיעו, כאמור, לא על גובה ההכנסה החייבת במס שלכם, אלא על סכום המס אותו אתם מחויבים לשלם. אם שילמתם בתחילת השנה כמקדמה סכום גבוה יותר מזה שאתם חייבים בפועל לשלם על ההכנסה החייבת במס שלכם, הרי שאתם זכאים להחזר מס, אותו תוכלו להגיש בהתאם לדרכים המפורטות במאמר זה.
תוך כמה זמן מקבלים החזר מס?
את החזר המס מקבלים ישירות לחשבון הבנק תוך זמן קצר מהרגע בו אושרה הבקשה להחזר מס. עם זאת, חשוב לזכור שאת הדו"ח השנתי לדוגמא, אנו מגישים בסוף שנת המס, וכך נוצר בפועל פער בין הזמן בו תקבלו את החזר המס לבין תשלום היתר, בפועל.
טיפים למגישי בקשה להחזר מס
מומלץ מאד לשים לב למקרים נפוצים בהם ישנו פוטנציאל לפערים בין המס ששילמתם במהלך השנה בפועל למס הכנסה, לבין הסכום אותו הייתם צריכים לשלם.
עבודה כשכירים למשך חלק מסוים מהשנה
כאמור מעלה, ישנם הבדלים בשיטת חישוב המס בין עצמאים לבין שכירים. עבודה בתור שכירים לדוגמא, ובמהלך שנת המס מעבר לעבודה כעצמאי, או פיטורין שלאחריהם העובד לא עבד עוד באותה שנת המס, יכולים לגרור זכאות להחזר מס. שיעור המס השולי אותו העובד צריך לשלם למס- נקבע בתחילת השנה. עם זאת, שינויים במהלך השנה, יכולים לגרור הבדלים במדרגת המס הרלוונטית, המצב האישי וכדומה.
במקרה של שינויים במהלך השנה, הסכום שעליכם לשלם למס, שנקבע בתחילת השנה, לא בהכרח יהיה הסכום הרלוונטי והנכון בפועל, מה שיוביל להפרש בין הסכום אותו אתם משלמים לבין הסכום שעליכם לשלם.
אם עברתם למקום עבודה אחר, עליכם לחשב את המס לפי החלק היחסי מהשנה בו עבדתם במקום העבודה הראשון, להוסיף את השכר והקצבאות הרלוונטיות ממקום העבודה השני, באופן יחסי לחלק בשנה בו אתם עובדים, לחשב את ההכנסה החייבת במס (כפי שפורטה מעלה), ולבחון האם ישנם הפרשים בין ההכנסה החייבת במס שלכם בפועל לבין זו שנקבעה בתחילת השנה, בשקלול פטורים והטבות מס שונות.
שינויים במצב משפחתי במהלך שנת המס
המצב המשפחתי שלכם לא משפיע על הסכום החייב במס שלכם, אך הוא משפיע על הסכום אותו אתם חייבים לשלם. לידה, גירושין ועוד מצבים משפחתיים יכולים לגרור זכאות להטבות או אפילו פטור ממס.
הגשה של דו"ח שנתי, יכולה למצוא ולהצביע על פערים כאלו ואחרים שנבעו מעדכון מאוחר של הזכאויות שלכם להטבות מס, שהובילו בפועל לתשלום יתר.
תרומות
אם אתם תורמים למוסד ציבורי (מתוך רשימת מוסדות שאושרו על ידי שר האוצר) או לחלופין לקרן לאומית, אתם זכאים לניכוי סכום התרומה שלכם מההכנסה, כך שההכנסה החייבת במס שלכם- תקטן. (סכום הניכוי מוגבל כשהסכום המקסימלי קבוע בחוק).
טעויות בחישוב מס
לעיתים, מעסיקים לא מודעים או לא מתייחסים להטבות המגיעות לעובדים ספציפיים. לכן, חשוב לבדוק ולהבין את המשמעות של מרכיבי תלוש השכר שלכם. במקרים מסוימים אף לא מעודכנים הפרטים הנכונים שלכם, שיובילו בתורם לזכאות להטבות או הקלות מס. אם הטעות בהזנת הפרטים מתגלה במהלך שנת המס הרלוונטית, תוכלו לבצע תיקון באמצעות המעסיק, וכך לא תידרשו להגיש דו"ח שנתי כבקשה להחזר מס (אם אתם שכירים).
שינוי מקום מגורים
ישנם מקומות מגורים המזכים בהטבות מס משמעותיות. מעבר למקום מגורים מזכה במהלך שנת המס יכול לזכות בהטבת מס על החלק היחסי בשנה (ישנם תנאים הקבועים בחוק בכדי להיות זכאים להטבת המס על בסיס מקום מגורים כמו: מגורים רצופים ביישוב המזכה ל12 חודשים רצופים, זיכוי ממס על הכנסה אישית בלבד, מגורים ביישוב שנקבע כיישוב מזכה ממס הכנסה ברשימת היישובים שנקבעת מדי שנה).
בכדי להנות מההטבה באופן יחסי יש להגיש בקשה להחזר מס.