עמוד הבית בלוג החזר מס לשכירים
החזר מס לשכירים
שתף
06 נוב 2022

כפי שכבר ציינו במאמר אחר, במדינה מתוקנת ומודרנית, כמו שלנו למשל, כידוע, עלינו לשלם מיסים. המיסים הם חלק מחובתנו כאזרחים, חובה, שבתורה מקנה לנו גם זכויות. בישראל כאמור, עלינו לשלם מיסים רבים, בין היתר מס על הכנסה, בכדי לאפשר את תקינות המדינה ואת התפתחותה, בין היתר. הצורך המדיני בגביית מס, מכמות גדולה של אזרחים ותושבים, בצורה אפקטיבית, בהתחשב בשוני ובמגוון הרחב של אפשרויות תעסוקה ומדרגות הכנסה, הצריך פיתוח מערכת חישוב וגביית מס אפקטיבית. הרציונל הוא לאפשר גבייה יעילה, לטובת המדינה, כאשר ה"שגיאות" והסטיות הקטנות בגבייה, מושלכות על האזרח. בכדי לאזן את חוסר השוויון המדובר בין המדינה לבין האזרח, ניתנת האפשרויות לקבל החזר מס. במצב אידיאלי, לו כל מי שהיה זכאי להחזר מס, היה באמת מממש ומקבל אותו, לא היה פער בין המס שנגבה בפועל לבין המס שהיה צריך להיגבות.

החזר מס לשכירים

בניגוד לעצמאים, שכפי שהסברנו במאמר אחר, נדרשים לפעול בצורה שונה ולדווח על הכנסותיהם ועל פערי המס שלהם, לכם, בתור עובדים שכירים, כמעט ואין (וגם לא אמור להיות) ממשק עם מס הכנסה ועם דיווחי המס. מחלקת השכר שבמקום עבודתכם, כבדרך קבע, מטפלת בהפרשת מס הכנסה מהמשכורת שלכם לפני שהיא כלל מועברת אליכם, כך שאתם מקבלים את השכר נטו, כלומר, השכר שלאחר הניכויים.

מחלקת השכר מודעת לזכאויות שלכם, בהתאם לטפסים שמילאתם כשנקלטתם לעבודה (לדוגמא, טופס 101), ובהתאם, מס הכנסה מקבל את החלק מהשכר שלכם שאותו אתם צריכים לשלם.

העובדה היא, ששכירים לא נדרשים למלא ולהגיש דו"ח הכנסות שנתי למס הכנסה. זו פעולה שלרוב דורשת השקעה ותשומת לב רבים, ולוקחת לא מעט זמן. משכך, לכאורה המצב אצל שכירים הוא עדיף מאשר המצב אצל עצמאיים בכל הנוגע לתשלומי מיסים. אולם, בפועל, בכל הנוגע להחזרי מיסים, דווקא ההפך הוא הנכון. העובדה כי שכירים לא מחויבים בהגשת דו"ח הכנסות שנתי ברוב המקרים (ולמקרים בהם שכירים כן מחויבים בהגשת דו"ח שנתי נתייחס בהמשך) היא גם הסיבה כי בפועל שכירים משלמים מס גבוה יותר (בהתאם לנתונים ולמחקרים שפורסמו לפני שנים רבות וגם לאחרונה, כלומר- מדובר במצב מתמשך). הסיבה לכך היא ששכירים לא "מתקנים" את ה"שגיאות" בגבייה, משום שרובם לא מגישים את בקשת החזר המס, משום שאינם מגישים דו"ח הכנסות שנתי. כפי שהוסבר קודם, "שגיאות" הגבייה, לעולם יהיו לטובת המדינה, כלומר גביית יתר, ולא גביית חסר.

מתי כדאי לנו לבדוק את הכדאיות שבבקשה להחזר מס לשכירים?

כפי שנכתב מעלה, אין על שכירים חובה להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה, בניגוד למקביליהם העצמאים. עם זאת, במקרים מסוימים, משתלם וכדאי להגיש את הדו"ח השנתי למס הכנסה, בכדי לקבל את החזר המס אליו אתם זכאים. ישנם כללי אצבע או מקרים נפוצים בהם כדאי לכם, כשכירים, לבדוק את תשלומי המס שלכם, ולברר האם כדאי לכם להשקיע בהגשת דו"ח שנתי למס הכנסה, ומתי לא. במאמר זה, ננסה לפרוט את הנקודות העיקריות ואת המקרים הנפוצים האלו. בכל אופן, אנו ממליצים לגשת למומחים המתעסקים בהחזרי מס, שידעו לבחון האם ישנו פוטנציאל נוסף במקרה הייחודי שלכם להחזר מס, שלאו דווקא נכלל במקרים הנפוצים. אם אתם נופלים תחת אחד או יותר מהמקרים הנפוצים המפורטים מטה, ייתכן שאתם זכאים להחזר מס. ההחזר נובע מ"חוסר מימוש" של הזכאות, מפאת פרטים לא מעודכנים במערכות רשות המיסים או אפילו במחלקת השכר בעבודה שלכם, לעיתים בשל טעות אנוש ולעיתים בשל שינוי במצב מאז הקבלה למקום העבודה שלכם.

האם המשכורת שלך נשארה קבועה לאורך כל שנת המס? או שמא השתנתה מסיבות כאלו ואחרות?

משום שההכנסה החייבת במס שלכם משתנה במהלך שנת המס, ישנו פוטנציאל לטעות בגבייה. השכר שלכם מורכב מרכיבים שונים, שחייבים במס בצורה אחרת, כמו עמלות, בונוסים, שעות נוספות, מימוש אופציות וכדומה. במצב שכזה, כדאי לבדוק את הזכאות להחזר מס הנובע מהפרש בין גובה המס אותו היה עליכם לשלם לבין הסכום שבפועל שילמתם כמס, משום שסביר שתמצאו הפרשים המזכים בהחזר מס.

 

האם עבדת בשני מקומות עבודה שונים או יותר באותה העת?

עבודה בשני מקומות עבודה שונים יכולה לגרור זכאות להחזר מס, אלא אם נעשה מראש תיאום מס, כשבמקרה שכזה העניין דווקא אמור להיות מסודר. מבלי לבצע תיאום מס, העסקה בשני מקומות עבודה שונים או יותר באותה העת תוביל לניכוי מס לפי מדרגת מס גבוהה יותר מזו שאמורה להיות, מה שמוביל בתורו לפער בין חבות המס האמיתית שלכם בהתאם להכנסה החייבת במס שלכם, לבין המס אותו אתם שילמתם בפועל. במצב שכזה, כדאי לבדוק את תשלומי המס שלכם, ובמקרה הצורך להגיש בקשה להחזר מס.

האם הפרשת כספים לפנסיה או לקופת גמל? האם אתה משלם על ביטוח חיים? האם תרמת כספים לעמותות?

תרומה למוסד ציבורי (מבין המוסדות שאושרו על ידי שר האוצר, רשימה שמתפרסמת מדי תקופה), תרומה לקרן לאומית, תשלום עצמאי לקצבאות, לקופות גמל או לביטוחי חיים, כולם תשלומים שיכולים להוביל לזכאות להחזר מס. חלקם מנוכים מההכנסה החייבת במס שלכם, חלקם מזכים בנקודות זיכוי שמשפיעות על הסכום אותו עליכם לשלם כמס, וחלקם מזכים בהקלות מס (חשוב לציין, שבכל הקשור לתרומות, הסכום המקסימלי המתאפשר לניכוי קבוע בחוק). לכן, חשוב וכדאי לכם לבדוק האם אתם זכאים להחזר מס כתוצאה מהאמור מעלה.

האם עבדת במשך שנה שלמה ללא הפסקות, או שמא עבדת לפרקים?

מקרה זה רלוונטי בדרך כלל יותר לעובדים עצמאיים, משום שהתשלומים למס הכנסה נעשים מראש לקראת המשך השנה. עם זאת, במקרה ואתם עובדים גם כעצמאים וגם כשכירים, ייתכן ואתם זכאים להחזר מס משום ששילמתם מראש מס לפי הכנסה חייבת במס הגבוהה מזו שבפועל הכנסתם. תוצאה זו יכולה להיגרם בשל הכנסות נמוכות מהצפוי, או בשל עבודה לפרקים במהלך השנה.

האם עברתם לגור בישוב מזכה בהקלות מס?

מגורים לישוב המזכה בהקלות מס, יכול להוביל לזכאות להחזר מס, משום שלא תמיד המערכות והפרטים מעודכנים בזמן. משום כך, יכול להיווצר פער בין גובה המס ששילמתם על ההכנסה החייבת במס שלכם, לבין הסכום אותו הייתם צריכים לשלם. אם לא עדכנתם את מחלקת השכר במקום העבודה שלכם, או בשל טעות אנוש שלהם וחוסר עדכון במערכות, ייתכן ותהיו זכאים להחזר מס, ככל שנוצר פער שכזה.

האם יש לך ילדים?

לידה מזכה בנקודות זיכוי מס, שכמובן ישפיעו על גובה המס אותו תצטרכו לשלם. ההכנסה החייבת במס שלכם לא משתנה, כמו במקרים האחרים, אך בעצם יווצר פער בין המס ששילמתם לבין זה שהייתם צריכים לשלם. הולדת תינוק במהלך שנת המס מזכה בנקודות סיכוי מס שבתורן מובילות לזכאות להחזר מס. כמו כן, גם הורים המשלמים מזונות, או לחלופין הורים יחידניים זכאים לנקודות זיכוי מס. בנוסף, אם לילדכם יש מוגבלות או נכות, או לחלופין אם ילדכם מתחנך בחינוך מיוחד, אתם זכאים לנקודות זיכוי מס, שכאמור, בסופו של דבר מובילות לזכאות להחזר מס. (ככל שלא נלקחו בחשבון מראש, כך ששילמתם מס מופחת).

מקרים נוספים בהם ייתכן ותהיו זכאים לנקודות זיכוי מס, הם:

  • במקרים בהם השתמשתם בפיצויי הפיטורין שמגיעים לך מעבודות קודמות.
  • השתחררתם מהשירות הסדיר שלכם לאחרונה.
  • סיימתם לימודים מקצועיים או לימודים אקדמיים.
  • אתם תושבים חוזרים או לחלופין, עולים חדשים.

איך ומתי מגישים להגיש החזר מס לשכירים?

את הבקשה להחזר מס יש להגיש תוך 6 שנים משנת המס הרלוונטית שלגביה מגישים את הבקשה להחזר מס. כלומר, אם עסקינן בשנת המס 2016, השנה האחרונה בה נוכל להגיש בעניינה בקשה להחזר מס, תהיה שנת המס 2022. כמו כן, את הבקשה ניתן להגיש בסוף שנת המס. בפועל, אתם תקבלו ממקום עבודתכם את טופס 106 על שנת המס הקודמת רק כמה חודשים לאחר תחילת שנת המס הבאה, ורק אז תוכלו להתחיל את תהליך הבקשה להחזר מס ביחס לשנת המס הקודמת.

את הבקשה להחזר מס מבצעים באמצעות דו"ח שנתי המוגש לרשות המיסים, למי שבוחר להגיש דו"ח שנתי, או למי שחייב בכך, לדוגמא אם הוא עצמאי, או שהוא שכיר הנופל תחת הקריטריונים שמחייבים אותו בהגשת דו"ח שנתי. מי שמעדיף לא להגיש דו"ח שנתי לרשות המיסים (משום שמדובר בהשקעה בלתי מבוטלת וזמן רב) צריך להשתמש בטופס 135, המצוי באתר רשות המיסים. את טופס זה, יש להגיש לפקיד השומה בלשכת המס אליה אתם משויכים במשרד הפנים ורק ללשכה זו (או לחלופין, היום ניתן להגיש באופן מקוון את הבקשה להחזר מס באתרים הרלוונטיים), בצירוף המסמכים הבאים:

  • טופס 106 מהמעסיק המהווה אישור על ההכנסות השנתיות שלכם בשנת המס הקודמת.
  • טופס 127 המהווה אישור על סיום שירות צבאי, שירות אזרחי או סיום שירות לאומי כחוק.
  • טופס 119 המהווה אישור על סיום לימודים מקצועיים או לימודים אקדמיים.
  • טופס 161 לעובדים שפוטרו או פרשו בשנת המס הרלוונטית.
  • אישורים מהבנק על הכנסות המגיעות מריביות שונות (מתוכניות חיסכון, פיקדונות, רווחים או ריביות מניירות ערך יחייבו הצגה של טופס 867 בנוסף).
  • אישורים על פגיעה בעבודה, קבלת תגמולי מילואים או תגמולים מהמוסד לביטוח לאומי או דמי אבטלה בחודשים בהם לא הייתם מועסקים.
  • טפסי 806 על הכנסות המגיעות לכם ממקורות הכנסה שאינם המעסיק שלכם, או ממעסיקים נוספים.
  • אישורים על פטור ממס הכנסה.
  • אישורים מרשות מקומית המאשרים את מגוריכם בישוב במקרה בו אתם מתגוררים בישוב המזכה בהקלות מס..
  • אישור מס שנתי מחברות ביטוח, מקופות גמל ובנוסף אישור על תשלומים לקופות גמל ולקצבאות שונות.
  • אישורים על מעמד "תושב חוזר" או "עולה חדש".
  • אישורים על תשלומים לביטוחי אובדן כושר עבודה ואישורים על תשלומים לביטוחי חיים.

כמו כן, יש לצרף אישור ניהול חשבון ופרטי חשבון בנק שלכם (לחלופין ניתן להציג צילום של שיק). פרטים אלו ישמשו במקרה בו החזר המס שלכם יאושר והכספים ישולמו לכם לחשבון הבנק.

מתי מקבלים את החזר המס?

לרוב, התהליך של החזר מס הוא תהליך מסובך, אך לא ארוך באופן יחסי לפעולות מקבילות אחרות. את החזר המס שלכם אתם תקבלו ממס הכנסה, לרוב תוך 3 עד 4 חודשים. כמו כן, להחזר המס שלכם יתווספו הפרשי הצמדה וריבית, בהתאם למשך הזמן בו התעכב תשלום ההחזר, בכדי לפצות על השחיקה בשווי הכסף. במקרים בהם תשלום החזר המס מתעכב, מה שלעיתים רחוקות קורה, הפרשי ההצמדה והריבית שיתווספו יהיו כמובן גבוהים יותר, כך שלכל הפחות לא תפסידו, אלא רק ייגרם חוסר נוחות בשל העיכוב בתשלום מצד רשות המיסים. על פי חוק, על התשלום להגיע תוך שנה מרגע הגשת הבקשה להחזר מס, כך שיש מגבלה גם לעיכוב הפוטנציאלי, שלרוב לא קורה.

חוב מס והחובה להגיש דו"ח שנתי

לסיום, חשוב לדבר גם על המקרה האחר, בו אתם חייבים כסף למס הכנסה. אלו מקרים מאד לא נפוצים, משום שכפי שציינו מעלה, שיטת המיסוי הישראלית נוטה באופן מובהק לגביית יתר ולא לגביית חסר. עם זאת, אם יש לכם חוב מס, עדיין אין עליכם כל חובה להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה. החוב עומד באופן נפרד מהזכות להחזר. אולם, במקרים מסוימים עליכם מוטלת החובה להגיש דו"ח שנתי, אפילו שאתם שכירים ולא עצמאיים. המקרים האלו רבים ומשתנים, אך המקרים הנפוצים ביותר הם:

אם יש לכם הכנסה משכירות של נכס מקרקעין שעולה על התקרה המקסימלית שקבועה בחוק.
אם יש לכם הכנסות מחוץ לארץ, שעליהן אתם צריכים לשלם מס בארץ או מחוץ לארץ.
אם יש לכם רווח מסחר בניירות ערך בבורסה שעולה על התקרה המקסימלית הקבועה בחוק.
אם אתם שכירים, או עצמאיים ושכירים, ואם בחישוב נפרד או ביחד של ההכנסות שלכם, אתם חוצים את התקרה המקסימלית השנתית הקבועה בחוק.

כותב התוכן:עמנואל שרקי
בן 25, סטודנט לחשבונאות וכלכלה באוניברסיטה העברית, גר בכוכב יעקב, נשוי